Wednesday, May 11, 2016

Recept | Suikervrij brood bakken

Wist je dat in bijna al het brood suiker zit? Nu ik met mijn challenge 10 dagen minderen met suiker bezig ben, let ik op elk product of er toegevoegde suikers inzitten. Tijd dus om ook mijn eigen brood te bakken. 



Wat heb je nodig?

250 gr volkoren speltmeel
250 gr tarwebloem
400 gr lauw water
7 gr droge gist
theelepel zout
2 eetlepel olijfolie


Hoe gaan we het maken?

Los de gist op in het lauwe water. Vervolgens meng je de bloem, het speltmeel, het zout en de olijfolie. Als dit goed vermengd is, giet je het water erbij en kneed je dit goed door, 15 minuten met de hand, of 7 a 10 minuut met een machine. Leg het deeg in een (liefst ingevette) schaal en dek af met een vochtige theedoek. Neem een grote schaal, want het deeg zal minstens verdubbelen in formaat. Laat het deeg rijzen op een warme plek en kneed nogmaals goed door. Hierna laat je het deeg weer rijzen en kneed je het weer door. Nu is het deeg bijna klaar om gebakken te worden. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vorm het deeg zo dat het in een bakblik past en plaats het daar dan ook in. Laat nog een minuut of 10 rijzen in het bakblik en zet in de oven. Laat 25-30 minuten bakken in de oven. Om te testen of het brood gaar is, kun je een prikker in het deeg steken, komt deze er droog uit, is het brood gaar.

Heerlijk met een beetje roomboter of zuivelspread;-)
Post a Comment